دوشنبه ۱۳۹۰/۰۶/۲۱

فرزانه نظري پور، معاون شهرداري قزوين:

شهرداري قزوين پذيراي نظرات متخصصان و شهروندان است

ديدگاه مجموعه مديران شهرداري قزوين بر روي ارتباط با گروه‌هاي تخصصي كاملا مثبت است، حتي من معتقدم كه بايد از نظرات شهروندان نيز استفاده شود.

 

معاونت شهرسازي و معماري شهرداري قزوين يكي از حوزه معاونت شش گانه شهرداري است كه سه سازمان نوسازي و بهسازي شهر، سازمان زيباسازي شهرداري و سازمان خدمات طراحي شهرداري زير نظر اين حوزه فعاليت مي كنند.
مدتي است شاهد اجراي پروژه اي  المانها و نمادها در برخي از ميادين مهم شهر هستيم و خبرها حاكي است كه سازمان خدمات طراحي شهرداري از سال 88 تاكنون بيش از 200 پروژه مهم و تاثيرگذار را در شهر طراحي كرده و براي اجرا به حوزه هاي مربوط فرستاده است كه تحقق اين موضوع ، نويد آينده اي زيبا و مناسب در جلوي چشم شهروندان قرار مي دهد ، ازاين رو با فرزانه نظري پور، معاون شهرسازي ومعماري شهرداري قزوين كه در عين حال رئيس هيات مديره سازمان خدمات طراحي شهرداري قزوين نيز مي باشد، در خصوص برنامه اي شهرداري براي سيما و منظر شهري، ضرورت هاي تشكيل سازمان مستقلي به نام خدمات طراحي  و چگونگي استفاده از نظرات متخصصان و كارشناسان در شهرداري به گفتگو نشستم.
فرهاد رشوند
 
حوزه معاونت شهرسازي و معماري شهرداري قزوين تاكنون چه برنامه‌هايي براي ارتقاي كيفيت منظر و سيماي شهري با ابزار طراحي شهري از نظر تدوين مقررات، آيين‌نامه‌ها، برگزاري سمينارهاي آموزشي، هماهنگي با نهادها و ارگان‌ها تدوين و اجرايي كرده است؟
از سال 82 با توجه به مباحثي كه در خصوص نماهاي شهري در كشور پيش آمد، جناب دكتر هاشم پور و مهندس مسعود نصرتي پيشقراولان تحقق اين موضوع در شهر قزوين بودند كه روي موضوع سيما و منظر شهري كار كردند. اولين همايش سيما و منظر شهري در سال 83 برگزار شد. هر سال و به صورت دوره‌اي، حوزه معاونت معماري و شهرسازي شهرداري بحث سيماي شهري را به صورت سمينارهايي با عناوين سيماي شهري و مكتب قزوين، ترافيك و منظر شهري، مناسب سازي فضاهاي شهري براي معلولان و... را برگزار كرد كه در سال‌هاي اخير دبيرخانه دايمي همايش سيما شهربا رويكرد ارتقاي منظر شهري به شهر قزوين واگذار شد.
پيرو بحث ساماندهي منظر شهري، قوانين و دستورالعمل و آيين‌نامه‌هاي مدوني توسط شهرداري با توجه به حساسيت‌ها تدوين شد، هويت شهري در مكتب قزوين مهم است، شهر قزوين داراي معماري اصيل اسلامي و ايراني است و نماهاي شهري بايد آميخته با اين هويت باشند، بنابراين براي تدوين مقررات با هيات مديره و كارگروه‌هاي تخصصي سازمان نظام مهندسي ساختمان استان جلسات ممتد و ادامه داري داشته‌ايم و در اين راستا براي سازمان زيباسازي جهت تدوين مقررات نماهاي شهري و طراحي شهري مشاور زبده و كارداني گرفته شده است تا در مرحله ابتدايي محورها را برداشت كرده و طراحي شهر تدوين و ضابطه‌ها تعريف شود تا وقتي فردي به شهرداري مراجعه كرد، غير از ضوابط شهرسازي و طرح‌هاي تفضيلي، ضوابط نما را نيز بگيرد و موظف شود با استانداردهاو دستورالعمل كار خود را مطابقت دهد و كار توسط مهندسين ناظر نظارت بعد از مطابقت و كنترل شهرداري شرايط پايانكار ساختماني، صادر مي‌شود.
در سال 87 از سوي شوراي عالي شهرسازي و معماري كشور در خصوص پاكسازي نماهاي شهري دستورالعمل‌هايي صادر شد كه همزمان بحث كميته سيما و منظر شهري به وجود آمد، اين كميته در سطح استان قزوين تحت عنوان مجمع فعالان سيما و منظر شهري تصويب شد كه استاندار، رييس كميته و معاون فني و عمراني استاندار، رييس سازمان مسكن و شهرسازي، رييس سازمان نظام مهندسي ساختمان و شهردار قزوين عضو آن هستند و اين مجمع داراي كميته اجرايي با حضور معاون شهرسازي و معماري شهرداري، معاون معماري و شهرسازي سازمان مسكن استان، مديران عامل سازمان‌هاي خدمات طراحي شهرداري، زيباسازي شهرداري، نوسازي و بهسازي شهر و دو نفر از اعضاي هيات علمي دانشگاه‌ها و گروه‌هاي تخصصي معماري و شهرسازي سازمان نظام مهندسي ساختمان عضو آن هستند. در حال حاضر دبيرخانه اين مجمع در خانه امام جمعه شهيدي مستقر است.
كار و فعاليت اصلي اين دبيرخانه چيست؟
در كميته اجرايي، نماهاي شهري به صورت جداگانه به تصوير كشيده مي‌شود، زشتي‌ها، بدقواري‌ها و آشفتگي‌هاي بصري، سيما و طراحي شهري نقد مي‌شود، حال به صورت جزيي تابلوهاي تبليغاتي، متعلقات بدنه شهري، فضاي سبز، محورهاي پياده‌روها، ميادين، پوسته شهري، نماهاي ساختماني و... تصوير و به نقد كشيده مي‌شود و راه‌حل‌هاي بهينه سازي و بهسازي آن طرح مي‌گردد.
در خصوص ارتقاي كيفيت سيما و منظر شهري، كارگاه‌هاي آموزشي زيادي در حال برگزاري است، در سال جاري نشستي در سازمان شهرداري‌ها در اين خصوص برگزار شد كه نشان داد شهر قزوين در اين خصوص تاكنون اقدامات و گام‌هاي موثري برداشته است. طرح‌هاي ساماندهي خيابان تهران قديم، سپه(شهدا)، راه آهن، خيابان امام و 22 محور پياده‌روهاي شهري از جمله اين اقدامات مهم شهرداري بوده است.
وضعيت طراحي‌هاي شهري قزوين تا پيش از تشكيل سازمان خدمات طراحي چگونه بود؟
قبل از تشكيل سازمان خدمات طراحي به دليل عدم حضور نيروهاي متخصص در كليه رشته ها، طرح هاي تحويلي مشاوران كارآيي بالايي نداشته و عملا از كيفيت مطلوبي برخوردار نبودند. معتقدم در زمان حضور كارشناسان قوي و خلاق، كارهاي بهتر و مطلوب‌تري از پيمانكاران و مشاوران دريافت مي‌شود، البته اين نقيصه با تشكيل سازمان خدمات طراحي تقريبا صفر شده است.
نحوه ارتباط طرح هاي بالادستي شهري و استاني با پروژه هاي سازمان خدمات طراحي شهرداري قزوين چگونه است؟
طرح هاي بالا دستي همانند طرح جامع شهري، طرح مجموعه شهري و برنامه توسعه راهبردي شهر قزوين و.... جزو طرح هاي مادر است و شهرداري و ديگر نهادهاي دخيل در مديريت شهري بايد برمبناي آن نسبت به شناسايي استعدادها و نواقص و كمبودهاي شهر اقدام و تصميم گيري و برنامه ريزي كنند و با توجه به چشم انداز شهر قزوين كه يك شهر تاريخي و فرهنگي و گردشگري و با رونق اقتصادي براي آينده آن ترسيم كرده است و با توجه به اينكه كليه پروژه ها براساس مقياس شهر، ناحيه، منطقه و محله تعريف مي شود بايد پروژه هاي با در نظر گرفتن طرح هاي بالا دستي انتخاب شود.
الويت بندي پروه هاي شهرداري قزوين چگونه است؟
اولويت بندي پروژه ها در شهرداري قزوين با توجه به محدوديت منابع مالي، براساس ملاحظات نياز سنجي و طرح هاي بالادستي و چشم انداز شهر قزوين صورت مي گيرد، در زمان بودجه بندي سازمان هاي شهرداري سازمان خدمات طراحي جلسات متعددي برگزار نمايند و در نهايت با ارايه فراخوان، پروژه هاي طراحي سازمانهاي ديگر و مناطق شهرداري را دريافت و بررسي مي كند، حتي مشاورين و سازمان هاي وابسته شهرداري قزوين براساس نياز سنجي از عامه شهروندان خواسته و نيازهايشان را در مقياس شهري، محلي ناحيه اي و.. اخذ بررسي و در نظر مي گيرند .
هدف از واگذاري پروژ‌هاي طراحي شهري در سازمان خدمات طراحي شهرداري به پيمانكاران بخش خصوصي چيست؟
با توجه به حجم كار سازمان خدمات طراحي شهرداري و واگذاري پروژ‌ه‌هاي متعدد از سوي بخش‌هاي مختلف شهرداري و بودجه سال جاري، استفاده از پيمانكاران واجد شرايط بخش خصوصي در جهت پيشبرد اهداف عاليه سازمان همراه با استفاده از تجربيات تخصصي مشاوران براي كاهش معضلات و مشكلات امري بديهي و ضرورتي اجتناب ناپذير است، در خيلي از مواقع، مشاوران با استفاده از پتانسيل‌هاي خاص خود و تخصصشان، طرح‌هاي مبتكرانه و خلاقانه‌اي ارايه مي‌دهند و كارشناسان با فراغ بالا و نظرات قوي، كارها را نظارت كنند، اين امر در سازمان‌هاي پيشرو به ويژه شهرداري تهران نيز اجرا مي‌شود و اثرات و بركات خوبي را براي سازمان و شهر در پي داشته است.
شما به عنوان معاون شهرسازي و معماري شهرداري و عضو عالي و متخصص هيات مديره سازمان خدمات طراحي، براي ارتقاي رابطه نظري و علمي و حتي ارگانيك اين سازمان با مراكز علمي، دانشگاهي و تشكل‌هاي تخصصي و حتي سازمان‌هاي مردم نهاد و شهروندان چه برنامه‌هايي داشته‌ايد؟
ديدگاه مجموعه مديران شهرداري قزوين بر روي ارتباط با گروه‌هاي تخصصي كاملا مثبت است، حتي من معتقدم كه بايد از نظرات شهروندان نيز استفاده شود. شما مي‌بينيد در بسياري از برنامه‌هاي شهرداري نظير برنامه توسعه راهبردي شهر CDS، دستور كار محلي 21 و... مردم حضور فعالي دارند.
ما در حال تدوين پرسشنامه‌هايي هستيم تا نظرات شهروندان را در رابطه با طراحي شهري، منظر و سيماي شهري و ديگر مسايل مربوطه نظرخواهي كنيم.
شهرداري ظرفيت بالايي براي استفاده از نظرات گروه‌هاي تخصصي دارد. ما به اين مورد وافقيم كه در محيط اجرايي كار مي‌كنيم و بايد از نظرات كارشناسان گروه‌هاي تخصصي و اساتيد دانشگاهي براي بهبود و ارتقاي كارهايمان استفاده بهينه و مطلوب كنيم.
پايان پيام

 

تصاویر مرتبط