یکشنبه ۱۳۹۱/۰۸/۲۸

نصرتي، شهردار قزوين:

ارزش احداث و توسعه سرويس‌هاي بهداشتي از ديگر پروژه‌هاي شهري بيشتر است

بايد از تمام فرصت‌ها و ظرفيت‌ها براي رفع نياز شهر به سرويس‌هاي بهداشتي استفاده كرد چراكه ارزش احداث و توسعه سرويس‌هاي بهداشتي از ديگر پروژه‌هاي شهري بيشتر است.

 

شهردار قزوين گفت: بايد از تمام فرصت‌ها و ظرفيت‌ها براي رفع نياز شهر به سرويس‌هاي بهداشتي استفاده كرد چراكه ارزش احداث و توسعه سرويس‌هاي بهداشتي از ديگر پروژه‌هاي شهري بيشتر است.
به گزارش اداره روابط عمومي شهرداري قزوين؛ مسعود نصرتي در دومين نشست تخصصي سرويس‌هاي بهداشتي شهري كه صبح امروز با حضور اساتيد، كارشناسان و صاحبنظران اين حوزه در مركز همايش‌هاي دانشگاه شهيدبهشتي تهران كه به همت مركز مطالعات و برنامه‌ريزي شهرداري تهران و مشاركت شهرداري قزوين برگزار شد، با اشاره به ضرورت و تاريخچه ايجاد سرويس‌هاي بهداشتي در كشورهاي انگلستان، استراليا و آمريكا افزود: در حال حاضر با توجه به اهميت اين موضوع براي سرويس بهداشتي در برخي کشورهاي صنعتي و پيشرفته مقاطع تحصيلي در سطح ارشد و دكتري ايجاد شده است.
وي با بيان اينكه در كشور ايران متولي احداث سرويس‌هاي بهداشتي در شهرها، شهرداري‌ها مي‌باشند، بيان كرد: در گذشته احداث سرويس‌هاي بهداشتي براي شهرداري‌ها يك ارزش محسوب نمي‌شد و در اين شرايط شهرداري قزوين در سال گذشته با همكاري مركز مطالعات و برنامه‌ريزي شهرداري تهران، سازمان اوقاف و ميراث فرهنگي قزوين و با برگزاري اولين همايش تخصصي سرويس هاي بهداشتي شهري، تابوشكني كرد.
نصرتي با اشاره به مشكلات ناشي از واكنش برخي رسانه‌ها، سايت‌ها و گروهاي ذي نفوذ براي عدم برگزاري اين همايش در سال گذشته در قزوين گفت: شهرداري قزوين در سال گذشته با جديت اين همايش را دنبال و برگزار كرد چراكه به اين نتيجه رسيده بود كه اين موضوع براي توسعه شهري بسيار مهم است.
شهردار قزوين با بيان اينكه هم اكنون دبيرخانه دائمي سرويس بهداشتي در قزوين فعال است، افزود: اين دبيرخانه آخرين تجربيات ساير شهرها را به طور دائم رصد مي‌كند و در اختيار رسانه‌ها و مجموعه شهري قرار مي‌دهد.
اين مقام مسوول با تصريح اينكه بعد از  برگزاري اين همايش در سال گذشته 168چشمه سرويس بهداشتي در شهر قزوين احداث گرديد، بيان كرد: هم اكنون در شهر قزوين به جزء در بوستان‌ها 698 چشمه سرويس بهداشتي در شهر قزوين براي يك جمعيت 400هزار نفري وجود دارد كه بر اين اساس براي هر 560 شهروند قزويني يك چشمه سرويس بهداشتي وجود دارد.
وي در ادامه با ارائه پيشنهاد در اين همايش گفت: شهرداري‌ها مي‌توانند با همكاري مسوولين مربوطه، از سرويس‌هاي بهداشتي مساجد و امام‌زاده‌ها كه يك فرصت بالقوه است براي افزايش خدمت رساني به مردم استفاده كنند كه شهرداري قزوين در اين زمينه وارد شده است و با عقد قرارداد با بخش خصوصي، اقدام به نوسازي سرويس هاي بهداشتي برخي مساجد و امام زاده‌ها كرده است تا بتواند تا 10شب به شهروندان ارائه خدمات بدهد.
نصرتي همچنين با اشاره به دستاورد برگزاري همايش سال گذشته در قزوين بيان كرد: شهرداري قزوين با برگزاري همايش سال گذشته و با همكاري اوقاف در راستاي فرهنگ سازي وقف در زمينه سرويس بهداشتي اقدام كرده است كه حاصل آن احداث يك سرويس بهداشتي توسط يك فرد خير بود كه اين اقدام مي‌تواند توسط ساير شهرداري ها انجام شود.
شهردار قزوين تاكيد كرد: شهرداري‌ها براي حفظ و نگهداري سرويس هاي بهداشتي خودشان به صورت اماني وارد نشوند بلكه بايد از توان بخش خصوصي در اين زمينه استفاده كنند.
وي همچنين يادآور شد: شهرداري قزوين در طراحي احداث سرويس‌هاي بهداشتي توجه ويژه اي در خصوص مناسب سازي براي ورود معلولين كرده است.
 

 

ساخت 5000 سرويس بهداشتي در پايتخت تا پايان سال

برپايه اين گزارش؛ دومين نشست تخصصي سرويس‌هاي بهداشتي شهري همزمان با روز جهاني توالت عمومي در دانشگاه شهيد بهشتي با حضور کارکنان و معاونت هاي مناطق 22 گانه شهرداري تهران، شهرداران استان‌ها و دانشگاهيان در دانشگاه شهيد بهشتي توسط سازمان زيبا سازي شهر تهران، مرکز مطالعات و برنامه‌ريزي شهر تهران، و همکاري دبيرخانه نشست ادواري شهرداران کلان شهر هاي کشور و شهرداري قزوين برگزار شد.
 
 
 نايب رييس مجلس شوراي اسلامي در اين نشست با اشاره به اينکه خدا با شناخت انسان، نيازهاي بنيادين و اساسي بشر را مورد توجه قرار داده و به اين نيازها پاسخ درست مي دهد، گفت: گاهي به واسطه عدم تحليل و شناخت روشن از نيازهاي واقعي و بنيادين، بعضي از اين نيازها مغفول مي‌ماند و مورد توجه و اهتمام واقع نمي شود.
حجت الاسلام ابوترابي افزود: نتيجه اين بي توجهي باعث مي شود، مسير رشد و تعالي انسان و جامعه با چالش و مانع جدي رو‌به‌رو شود، جوامعي که از حوزه دين و اخلاق فاصله مي‌گيرند، نسبت به بسياري از نيازهاي بشر بي اعتنا مي‌شوند در نتيجه جوامع آنها با مشکلات اساسي روبرو مي‌شوند.
وي شناخت نيازهاي واقعي و پاسخ به آنها را از مهم‌ترين مسايل اديان الهي دانست و گفت: يکي از نيازهايي که متاسفانه مورد غفلت قرار گرفته، موضوع سرويس هاي بهداشتي است.
ابوترابي با اشاره به اينکه امروزه در جوامع بشري حدود دو ميليارد نفر از سرويس بهداشتي مناسب محرومند، افزود: نياز به در دسترس بودن سرويس‌هاي بهداشتي شناخته شده، اما پاسخ داده نشده است، نبايد فراموش کنيم که عدم پاسخ مناسب به اين نياز در ابتدا سلامت روح و سپس سلامت جسم را تهديد مي‌کند.
نايب رييس مجلس شوراي اسلامي با تاکيد بر اينکه بسياري از بيماري‌هاي روحي و جسمي در همين حوزه تعريف مي‌شوند، گفت: نماز يکي از ارکان عبادي ماست که طهارت در آن نقش کليدي دارد. بدون طهارت نماز معنا پيدا نمي‌کند.
ابوترابي اظهار کرد: طهارت لباس، بدن و شست و شوي دست‌ها و صورت بر اساس يک دستورالعمل دقيق به نام وضو، در اسلام مکرر آمده است، با وضو در نماز طهارت روحي پيدا کرده و با اداي 5 مرتبه نماز در شبانه روز در مقابل خدا عبادت مي‌کنيم، بنابراين بايد هميشه طهارت داشته باشيم.
وي با تاکيد بر اينکه بدون سرويس‌هاي بهداشتي منظم امکان طهارت بدن و لباس فراهم نمي‌شود، گفت: جوامع ديني با اين ويژگي‌ها شناخته مي‌شوند، يک خانه نوراني و مزين با اخلاق ديني با طهارت شناخته مي‌شود، يک شهر ديني هم با همين ويژگي‌ها معرفي مي‌شود.
ابوترابي با اشاره به اينکه اگر مي‌خواهيم ايران را به يک نماد ديني و اخلاقي تبديل کنيم، بايد به اين موضوع مهم با تمام دقت بپردازيم، افزود: با ساخت و احداث سرويس‌هاي بهداشتي مدرن و مجهز مي‌توانيم در اين حوزه پيشگام و پيشرو باشيم.
نايب رييس مجلس شوراي اسلام با بيان اينکه روستاهاي ايران با وجود عدم برخورداري از خدمات شهري لازم، بسيار پاک و طاهر هستند، گفت: در يک خانه روستايي فرش‌ها و پرده‌ها ساده اما در اوج پاکي و طهارت هستند چون اهل دين، عبادت و نماز هستند و زندگي خود را پاکيزه کرده اند.
ابوترابي با تاکيد بر اينکه از 20 مقاله تدوين شده، 13 مقاله در اين همايش ارائه خواهد شد، در ادامه افزود: اين موضوع نشان مي‌دهد ساخت سرويس‌هاي بهداشتي يک کار علمي عريان نيست و کار پژوهشگران با اجراي مديران شهري همراه شده است.
به گفته وي، گره خوردن علم، دانش و اجرا نياز قطعي امروز و فرداي ماست و کار مديراني که نقشه راه را از علم مي‌گيرند، قابل تقدير است.
ابوترابي با بيان اينکه مديري که با ظرفيت محدود دانش خود و دست اندرکاران خود راهي را پيش بگيرد، با انتقاد روبرو مي‌شود، گفت: استاندارد شهر 12 ميليوني داشتن 12 هزار چشمه سرويس بهداشتي مدرن به دوگونه ثابت و متحرک است که متاسفانه با آن فاصله زيادي داريم.
نايب رييس مجلس شوراي اسلام با تاکيد بر اينکه سازمان زيباسازي و شهرداري مناطق تهران اراده کرده‌اند براي رسيدن به استانداردهاي جهاني، تا پايان سال 91، دو هزار سرويس بهداشتي شهر را به 5 هزار سرويس بهداشتي افزايش دهند، گفت: اين اقدام سازمان زيباسازي، گامي براي احترام به حقوق شهروندان، ارتقاء سلامت جسم و روح و ارتقاء دين داري و اخلاق در تهران است.
ابوترابي با تاکيد بر اينکه تهران به سرويس‌هاي بهداشتي مدرن، زيبا و قابل دسترس بيشتر از خيابان‌هاي آسفالت زيبا نيازمند است، اظهار کرد: ما به سرويس هاي بهداشتي حتي قبل از مساجد نيازمنديم چراکه مقدمه اي براي حضور در مساجد هستند.
وي در پايان از شهرداري قزوين به خاطر توجه ويژه به اين موضوع تشکر کرده و ابراز اميدواري کرد اين حرکت در سراسر کشور به صورت حرکتي گسترده در آيد
.
اهميت ويژه سرويس‌هاي بهداشتي در توسعه پايدار شهر
مهندس مجابي، معاون علم و فناوري مرکز مطالعات و برنامه‌ريزي شهري شهرداري تهران در دومين نشست تخصصي سرويس‌هاي بهداشتي شهري، با اشاره به اينکه سرويس‌هاي بهداشتي در توسعه پايدار شهرها داراي اهميت ويژه‌اي هستند، گفت: موضوع سرويس‌هاي بهداشتي در شهرها به دليل داشتن جمعيت بالا از اهميت بيشتري برخوردار است که اين ضرورت باعث مي‌شود مديريت شهري جدي تر و دقيق تر به آن بپردازد.
وي با اشاره به ابلاغيه شهرداري تهران مبني بر اجراي پروژه‌هاي شهري مبتني بر دانش، افزود: در پي دستور دکتر قاليباف، مرکز مطالعات و برنامه‌ريزي شهرداري تهران، پروژه‌هاي شهر را از نظر علمي ارزيابي مي کند.
مجابي دو رويکرد مساله‌يابي و آينده پژوهي را از اقدامات مرکز مطالعات و برنامه ريزي شهرداري تهران در اجراي علمي پروژه هاي شهري بيان کرد و افزود: بدون توجه به اين دو رويکرد، نمي توان براي شهر برنامه ريزي کرد.
معاون علم و فن آوري مرکز مطالعات و برنامه‌ريزي شهرداري تهران، دومين نشست تخصصي سرويس‌هاي بهداشتي را بحث مهمي در مديريت شهري دانست و افزود: در اجلاس اخير شهرداران بزرگ دنيا در ناپل ايتاليا، هر شهردار اجازه داشت در سه دقيقه مشکلات اصلي خود را مطرح کند. در اين جلسه شهردار دهلي آخرين حرف خود را موضوع سرويس هاي بهداشتي عنوان کرد که مورد توجه شهرداران ديگر قرار گرفت.
وي با اشاره به ضرورت فرهنگ‌سازي در اين زمينه،اظهار کرد: وقتي سال گذشته مي‌خواستيم اين موضوع را تخصصي مطرح کنيم با مخالفت‌هاي بسياري رو‌برو شديم.
مجابي با بيان اينکه براي رسيدن به عالي ترين مقام نزد خداوند طهارت لازم است، گفت: لازمه نماز خواندن براي رسيدن به عالي ترين درجات، طهارت است.
معاون علم و فن آوري مرکز مطالعات و برنامه ريزي شهري شهرداري تهران به نياز بسياري از مردم به ويژه ديابتي ها با موضوع سرويس هاي بهداشتي اشاره کرد و افزود: شهرداري تهران موضوع سرويس‌هاي بهداشتي را به صورت جدي از نظر تعداد، چگونگي احداث و هزينه مطالعه کرده است.
مجابي به حضور شهرداران ديگر شهرها در نخستين همايش برگزار شده در قزوين اشاره کرد و گفت: تابو شکني و اهميت به اين موضوع در شهرهاي ديگر هم مطرح شده و فرهنگ سازي در اين زمينه دنبال مي شود.
وي در ادامه با بيان اينکه بايد با نگاه زيست محيطي و بهداشتي که هزينه هاي کمتر و قابليت نگهداري داشته باشند به مقوله سرويس‌هاي بهداشتي پرداخت و افزود: اين کار به دانش و فرهنگ عمومي براي استفاده از سرويس‌هاي بهداشتي کمک کرد.
مجابي با اشاره به شکل گرفتن دبيرخانه دائمي همايش در قزوين، دستاوردهاي همايش اول در جلب توجه شهرهاي ديگر را مهم ارزيابي کرد و افزود: تمام اين نشست ها در سايت دبيرخانه سرويس هاي بهداشتي بارگذاري مي شود تا ديگر دست اندرکاران بتوانند از آن استفاده کنند
.
ساخت 5000 سرويس بهداشتي در پايتخت تا پايان سال
 همچنين مديرعامل سازمان زيباسازي شهر تهران، در دومين نشست تخصصي سرويس‌هاي بهداشتي شهري، با بيان اينکه سرويس‌هاي بهداشتي موضوعي مناسب براي دانشجويان رشته‌هاي مختلف است، گفت: سرويس‌هاي بهداشتي بايد از حيث طراحي صنعتي مورد توجه قرار گيرد.
دکتر شوشتري با اشاره به خلاء‌هاي موجود در طراحي، جانمايي و احداث سرويس‌هاي بهداشتي در تهران، افزود: از نظر جانمايي، سرويس‌هاي بهداشتي مربوط به شهرسازي مي‌شود و بحث چگونگي تهويه هوا ، نظافت آن به شکل اتوماتيک حتي سيفون‌هاي دستي و ورودي‌هاي آنها مربوط به بخش معماري مي شود.
 وي، طراحي و ساخت تاسيسات سرويس‌هاي بهداشتي به شکلي که پديده ونداليسم نتواند آنها را تخريب کند، مهم دانست و گفت: مسايل بسياري در بحث سرويس‌هاي بهداشتي وجود دارد که بسياري از دانشجويان رشته‌هاي مختلف دانشگاهي را در گير مي‌کند.
شوشتري در ادامه از اعلام آمادگي سازي جذب مشارکت دانشجويان در خصوص برگزاري مسابقه در زمينه طراحي و تخصصي، خبر داد و گفت: طراحي سرويس هاي بهداشتي بايد به گونه اي باشد تا محل امني براي معتادان و کارتن خواب ها نباشد.
مديرعامل سازمان زيباسازي با تاکيد بر اينکه نحوه نشانه‌گذاري سرويس‌هاي بهداشتي براي دسترسي آسان و راحت‌تر مردم موضوع بسيار مهمي است، افزود: بسياري از اين سرويس‌ها در وسط پارک ها احداث شده اند که شب و يا زماني که پارک ها خلوت هستند بسياري از مردم به ويژه خانم ها نمي‌توانند از آن ها استفاده کنند.
وي با بيان اينکه 20 مقاله به اين نشست راه يافته است اظهار کرد: بنا داريم فرهنگ سازي را در خصوص سرويس هاي بهداشتي انجام دهيم و مسوولان بايد بدانند که اين مساله مهم و حياتي است؛ شهرداري تهران در اين زمينه با ساير شهرداري ها تامل داشته و از تجربيات شهرهاي ديگر از جمله شهرداري قزوين بهره خواهيم برد.
شوشتري با اشاره به اينکه هم اکنون شهر تهران 4 هزار و هفت سرويس بهداشتي دارد گفت: هم اکنون سه هزار سرويس بهداشتي ثابت و دو هزار سرويس بهداشتي پرتابل(سيار) در دست ساخت است که تا پايان سال به شهر تهران اضافه مي شود و مجموعه سرويس هاي بهداشتي پايتخت به 9هزار سرويس خواهد رسيد .
وي با تاکيد بر اينکه شهر تهران نيازمند 12هزار سرويس بهداشتي است بيان کرد: اميدواريم در سال هاي آتي مابقي سرويس هاي بهداشتي در دستور کار قرار گرفته و ساخته شود .
به گفته وي، در طراحي سرويس هاي بهداشتي موجود، معلولان و سالمندان و کساني که بچه‌‌هاي کوچک دارند مورد توجه نبوده اند.
شوشتري در ادامه به رنگ و نور سرويس هاي بهداشتي شهري پرداخت و گفت: رنگ و نور در طراحي‌ها بايد مورد توجه قرار گيرد چون سرويس‌هاي بهداشتي يکي از پيچيده‌ترين و سخت‌ترين مبلمان‌هاي شهري است.
وي با بيان اينکه مساله نگهداري سرويس‌هاي بهداشتي از موضوعاتي است که در دنيا براي بخش خصوصي درآمدزايي کرده و سود‌آور است، گفت: ما آمادگي خود را براي حمايت از بخش خصوصي در احداث و نگهداري از سرويس‌هاي بهداشتي اعلام مي کنيم.
به گفته مديرعامل سازمان زيباسازي، بخش‌هاي خصوصي داوطلب در احداث و نگهداري اين اماکن، خواستار کيوسک‌هايي براي ارائه محصولات بهداشتي و يا ديگر محصولات هستند که در جانمايي برخي از اين اماکن، امکان اين موضوع وجود ندارد.
شوشتري اهميت وقف را در حد مدرسه سازي و مسجدسازي ارزيابي کرد و گفت: يکي از قديمي‌ترين سرويس‌هاي بهداشتي شهر قم توسط يکي از آيات عظام اين شهر وقف شده است و حتي نام او در بالاي سرويس بهداشتي حک شده است.
به گفته مديرعامل سازمان زيباسازي شهر تهران تغيير نگاه مردم به ويژه کساني که ادعاي روشنفکري دارند و مدعي هستند که دنيا را بهتر از ديگران مي شناسند يا کساني که به مسايل محيط زيست حساس هستند در اين موضوع بسيار مهم است.
مديرعامل سازمان زيباسازي با تاکيد بر ضرورت قرار گرفتن موضوع سرويس‌هاي بهداشتي در دستور کار مديريت شهري، گفت: مديريت شهري حتما به صورت جدي به اين موضوع خواهد پرداخت و به زودي مناطق مختلف شهرداري تهران با احداث سرويس هاي جديد، به شکل ويژه وارد اين موضوع مي شوند.
شوشتري با بيان اينکه سرويس‌هاي بهداشتي يکي از اولويت دارترين مسايل شهر است، خاطر نشان کرد: در حوزه سرويس هاي بهداشتي در مرحله گذار هستيم و بايد تدابيري بينديشيم که اين موضوع بين همه جا بيفتد چون در اين موضوع حتي با رسانه ها هم مشکل داشتيم
.
به گزارش روابط عمومي مرکز مطالعات و برنامه ريزي شهر تهران در بخش اول علمي دومين نشست تخصصي سرويس هاي بهداشتي شهري دکتر مهرداد کريمي مشاور ، دبير همايش نشست سرويس هاي بهداشتي به هدف از برگزاري اين نشست پرداخت. دکتر حسن عماري، معاون پژوهشي اداره کل مطالعات اجتماعي و فرهنگي شهرداري تهران موضوع الزامات و ملاحظات اجتماعي و فرهنگي ساخت توالت هاي عمومي را مورد بحث قرار داد.
در ادامه اين بخش نيز مهندس ميثم باقريان خسرو شاهي کارشناس مسئول اماکن عمومي سازمان زيبا سازي شهر تهران نيز به موضوع طراحي و ساخت نمونه سرويس بهداشتي شهري قابل حمل پرداخت . در پايان اين بخش نيز دکتر محمد جواد مهدوي نژاد عضوهيات علمي دانشگاه تربيت مدرس موضوع کاربرد روش هاي مقداري در تعيين موقعيت بهينه براي طراحي سرويس هاي بهداشتي عمومي در بوستان هاي شهري را مورد بحث قرار داد
.
 در بخش دوم علمي اين نشست مهندس بزاز زاده معاون فني و طراحي شهري سازمان زيبا سازي به سنجش، تحليل و ارزيابي وضعيت مکاني سرويس هاي بهداشتي شهر تهران پرداخت. دکتر سينا رزاقي اصل استاد يار طراحي شهري، گروه شهر سازي دانشگاه تربيت دبير دانشگاه شهيد رجايي نيز يکي ديگر از سخنرانان اين نشست بود که طراحي شهري و سرويس هاي بهداشتي عمومي: مروري بر پارادايم هاي نظري پايه را مورد بررسي قرار داد.
در پايان اين بخش نيز مهندس نيما بازرگان مشاور پارس طرح در خصوص تاثيرات طراحي تغيير رفتار کاربر سرويس هاي بهداشتي سخن گفت.
گفتني است در پايان دومين نشست تخصصي سرويس‌هاي بهداشتي شهري کارگاه آموزشي برگزار شد که صنعتي سازي سرويس هاي بهداشتي توسط مهندس نيما بازرگان مشاور پارس طرح ارائه شد. همچنين مکان يابي سرويس هاي بهداشتي نيز توسط مهندس بزاز زاده معاون فني و طراحي شهري سازمان زيبا سازي مورد بحث قرار گرفت.
 

پايان پيام

 

تصاویر مرتبط